V Kyjeve došlo k stretom demonštrantov s políciou

10.12.2013 Celý región

Kyjev 10. decembra (TASR) - Protivládni demonštranti sa v Kyjeve noci na dnes dostali do stretu s políciou. Informovala o tom agentúra AP. Viacero demonštrantov bolo zranených po zásahu, pri ktorom polícia strhla malý stanový tábor blokujúci prístup do vládnych budov, povedal opozičný líder Oleh Tjahnybok, ktorého citovali ukrajinské médiá.

Dnešný incident sa podľa AP zdá menej násilný ako rozháňanie demonštrantov policajtmi pred niekoľkými dňami, ktoré vyvolalo verejné rozhorčenie.

Policajné zásahy v pondelok a dnes boli namierené proti táborom, ktoré vznikli po nedeľnom zhromaždení. Žiaden nesmeroval proti hlavnému táboru na centrálnom kyjevskom Námestí nezávislosti.

Masové protestné akcie na Ukrajine vypukli po tom, ako vláda Mykolu Azarova 21. novembra pozastavila prípravu na podpísanie asociačnej zmluvy s EÚ, ktoré sa malo uskutočniť v rámci nedávneho summitu Východného partnerstva v litovskom Vilniuse.

Vládna štvrť v Kyjeve je už bez barikád, stanice metra v centre sú opäť zavreté

Poriadkové jednotky ukrajinskej polície odstránili všetky barikády vo vládnej štvrti v centre Kyjeva a protivládnych demonštrantov vytlačili k Námestiu nezávislosti, kde sa v uplynulých týždňoch konali demonštrácie proti rozhodnutiu vlády pozastaviť prípravu Ukrajiny na eurointegráciu.

Ako informoval ukrajinský televízny 5. kanál, medzi demonštrantov sa dostali aj provokatéri, ktorí v dave rozptýlili slzotvorný plyn. Lekársku pomoc v dôsledku toho muselo vyhľadať asi desať demonštrantov a najmenej dvaja policajti.

Prístup k miestam, kde stáli barikády, nie je možný, uviedla RIA Novosti s odvolaním sa na očitých svedkov. Tí tvrdia, že prístupy k vládnym budovám strážia príslušníci jednotiek vojsk ministerstva vnútra a členovia zásahových jednotiek Berkat. Výrazne je posilnená aj ochrana budovy, kde sídli prezidentská kancelária.


Ukrajinské médiá informovali, že situácia v Kyjeve bola v noci nadnes pokojná. Dnes ráno sa v centre mesta nakrátko obnovila aj prevádzka v tých staniciach metra, ktoré v pondelok zavreli kvôli správe o údajne nastraženej bombovej náloži. Neskôr však dve z týchto staníc opäť zavreli, tiež kvôli vyhrážkam o nastražení bomby.

Hovorkyňa hlavnej správy ministerstva vnútra Oľga Bilyková dnes ráno poprela správy o zbití novinárov a demonštrantov. Podľa jej slov došlo len k tlačenici v dave. Spresnila, že odstraňovanie barikád malo pokojný priebeh, demonštranti podľa jej slov rešpektovali nariadenia bezpečnostných orgánov.

Kyjevský súd dal 5. decembra opozičným demonštrantom päť dní na to, aby sa stiahli z obsadených vládnych budov. V súvislosti s tým Mykola Azarov demonštrantov upozornil, že "každý si musí uvedomiť, že platia ústava i zákony, a nikto ich nesmie porušovať. Všetci, ktorí budú uznaní za vinných z protizákonného konania, sa za to budú zodpovedať," vyhlásil Azarov podľa agentúry RIA Novosti.

Do Kyjeva dnes pricestuje vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Catherine Ashtonová, ako aj predstaviteľka ministerstva zahraničných vecí USA pre európske a eurázijské záležitosti Victoria Nulandová, ktoré by sa mali stretnúť s prezidentom Viktorom Janukovyčom a zástupcami ukrajinskej opozície.
 

Vyberte región